de Ruimte

Praktijk voor individuele psychotherapie en relatietherapie

 

Relatietherapie

“…We begrijpen elkaar niet meer…., zij zal toch nooit veranderen…., ik heb het al duizend keer gevraagd en gezegd…, hij kent mij niet…. , ik zie het niet meer zitten… en toch zie ik haar nog graag…maar…”

Deze gedachten en nog heel veel andere vragen spoken door je hoofd als je relatie niet meer loopt zoals je zou willen.  Verwarring, vervreemding en allerlei tegenstrijdige gevoelens zoals hoop en wanhoop, angst en verlangen, vertrouwen en wantrouwen… zorgen ervoor dat de relatie zijn veilig gevoel verliest.  En dat is moeilijk te (ver)dragen.      

Samen in therapie
Bij relatietherapie wordt er ruimte gemaakt voor ieder zijn eigen kijk op de relatie en gaan we tegelijk opzoek naar afstemming.   Koppels groeien uit elkaar omdat er over wat belangrijk is te weinig overeenstemming is.  Een her-oriëntering van de belangen en prioriteiten kan al heel wat klaarheid geven.
 

Relatietherapie is erop gericht om tegelijk de verbinding naar onszelf als met onze partner te herstellen.  Dit betekent dat elke partner terug voeling krijgt met wat voor hem / haar belangrijk is.  Over wat je wil en niet meer wil, over wat je angsten en verlangens zijn, wat je mist en hoe jij deze "moeilijke" relatie ervaart.

Tijdens de sessies krijgen we zicht op hoe we in contact tov onze partner staan.  Welke rol we in de partner / gezinsrelatie opnemen.  Relaties gaan in crisis omdat oude patronen niet meer werken.  Hier zit echter ook een kans om te groeien als persoon én als koppel, gezin.  We stellen ons dan de vraag wie we zijn voor onszelf en naar onze partner.

Samen verkennen we hoe we elkaar als partners weer kunnen vinden en ondersteunen.  Dit is een groeiproces van elkaar stapsgewijs terug te vertrouwen en te respecteren.

 

Gedurende dit proces help ik :

• Om een open en luistergerichte houding naar elkaar te integreren.
• Om verlangens, angsten en verwachtingen naar elkaar uit te spreken.
• Om de complexiteit van communicatie te duiden en direct zichtbaar te maken.
• Om je eigen verantwoordelijkheid op te nemen.